
Μετά την Κύπρο και την Τουρκία έρχεται η σειρά μιας άλλης γειτονικής χώρας να εκφράσει επίσημα την φιλοδοξία της για την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας με στόχο την κάλυψη των δικών της αναγκών αλλά και για εξαγωγή στην Ιταλία.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα σε συνέντευξη του στην Κοριέρε ντέλα Σέρα δήλωσε έτοιμος να "συγχρηματοδοτήσει με την ιταλική κυβέρνηση την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στην Αλβανία".
Πρόσθεσε ότι αν δεν καταστεί δυνατή μια συμφωνία, θα απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα. "Δεν έχω μιλήσει ακόμη με την ιταλική κυβέρνηση, διότι η προηγούμενη ήταν κατά της πυρηνικής ενέργειας...Με τον Μπερλουσκόνι όλα άλλαξαν", τόνισε.
Τον Νοέμβριο του 2007, ο Μπερίσα είχε προτείνει την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων που θα μετέφεραν ηλεκτρική ενέργεια υποθαλασσίως στην Ιταλία.
'Οπως σημείωνε η Γκάρντιαν ο Μπερίσα είχε δηλώσει ότι ο στόχος του είναι να μετατρέψει την Αλβανία σε περιφερειακή υπερδύναμη στον τομέα της ενέργειας.
Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζοντας τα σχέδια Μπερίσα έγραψε ότι θέλει να μετατρέψει την χώρα του σε "πρίζα της Αδριατικής". Σε ένα κέντρο παροχής φτηνής ενέργειας στα Βαλκάνια και στην Ιταλία.
Η Αλβανία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και δεν μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες. Οι κάτοικοι των Τιράνων και των άλλων πόλεων έχουν συνηθίσει στα μπλακ-άουτ.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά το κλείσιμο των δυο αντιδραστήρων στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας που ήταν ο βασικός προμηθευτής, αλλά και την ξηρασία που πλήττει όλη την νοτιο-ανατολική Ευρώπη.
Όπως έγραψε το Business Week που επικαλέσθηκε στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου λόγω της ξηρασίας η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην Αλβανία -που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από υδροηλεκτρική ενέργεια - θα μειωθεί κατά 30% το 2008.
Ορισμένοι Αλβανοί εκτιμούν ότι ο Μπερίσα πιεζόμενος από τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες και την αλματώδη αύξηση της τιμής του πετρελαίου ανακοινώνει προθέσεις που δεν μπορούν να πραγμτοποιηθύν για πολλά χρόνια. "Ο Μπερίσα βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα κάνει ανακοινώσεις και μετά θυμάται ότι πρέπει να ρωτήσει τους ειδικούς", δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος οικολογικής οργάνωσης.
Ο Μπερίσα αντιμετωπίζει και την αντίθεση της αντιπολίτευσης, που θεωρεί ότι τα πυρηνικά του σχέδια είναι ανέφτικα.
Ο Αντίς Χαρασάνι, βουλευτής και πρώην πρόεδρος της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού (KESH) δηλώνει: "Πώς μπορεί η Αλβανία να λειτουργήσει πυρηνικό εργοστάσιο όταν το μοναδικό ινστιτούτο πυρηνικής φυσικής στη χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα του κλεισίματος;".
Σχετικά άρθρα από Foreign Press
Πυρηνική Κύπρος;
Τα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας

0 comments:
Ανάρτηση Σχολίου